Кремль може використати акцію Нацкорпусу для спроби державного перевороту — експерти

Заплановану на 16 березня акцію Національного корпусу Росія може використати для спроби державного перевороту, щоб не допустити проведення виборів в Україні. Про це заявив керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк на прес-конференції «Російське втручання в українські вибори – сценарії та інструменти» в інформагенції Guildhall.

«Ця акція буде відбуватися без символіки і там будь-хто може і будь-як там діяти. Хочу сказати, що достатньо   роти російського спецназу для того, щоби використати ці протести для, принаймні, спроби державного заколоту, який в очах Російської Федерації, як заколот праворадикалів, буде достатньою підставою для того, щоби, або під виглядом ЛДНР рухатися на захист російськомовного населення, або безпосередньо (гуманітарного вторгнення військ РФ — ред.)», — заявив він, уточнивши, що достатньо і тимчасової дестабілізації роботи органів управління Збройними силами.

Данилюк наголосив, що вулична активність праворадикальних груп націлена на зниження рівня підтримки окремих кандидатів і «сприяє на сьогоднішній день шансам пана Зеленського як вийти в другий тур (виборів президента — ред.), так і виграти там».

Експерт нагадав, що Зеленський може бути тим кандидатом, ставку на якого робить Росія. Про кремлівську підтримку може свідчити і той факт, що головним технологом його штабу є Дмитро Разумков — один із екс-лідерів молодіжного крила Партії регіонів. Аналізуючи інтерв’ю Зеленського, Разумкова і основних українських олігархів «від Пінчука до Коломойського», в Центрі оборонних реформ зробили висновок, що тези зводяться до капітуляції України — відмова від курсу на ЕС, НАТО і повернення Криму, а також прийняття окупованого Донбасу на умовах Росії.

«У випадку (реалізації сценарію загострення 16 березня — ред.) ми маємо окупацію Лівобережної України або частини Лівобережної України, ми маємо Центральну Україну з надзвичайним станом і відсутністю фактично, міжнародного визнання цього напівполіцейського або поліцейського режиму. І з високою ймовірністю на Західній Україні ми маємо квазідержавне, праворадикальне утворення — все те, що намагалися реалізувати навіть під час Майдану і що, в принципі, планувалося на 2015 рік — на президентські вибори. Просто значно краще підготовлені, значно краще вибудувані всі структури, а наратив той самий», — нагадав Данилюк. «З 2004 року Ющенко був нацистською загрозою, в яку ніхто не вірив. Потім з’явилася Свобода. Вже більш переконлива історія. Тепер ми маємо Національний корпус», — додав він.

Під час прес-конференції експерти зазначили, що в російській підготовці починає превалювати план, який передбачає безпосереднє військове втручання і зрив виборів.

Під час прес-конференції експерти дали рекомендації по протидії гібридним атакам РФ під час виборів. Для побудови якісної гібридної оборони проти російської агресії Україні необхідно розвивати високий рівень міжвідомчої взаємодії між державними органами та вибудовувати здатність суспільства самостійно протистояти гібридним атакам.

Експерт з інформаційних операцій Олег Саакян закликав громадськість на період виборів відмовитися від мітингів, а кандидатів у президенти від масштабних вуличних агітаційних заходів, щоб знизити ризики прямого російського військового втручання, оскільки Москва використає будь-які протестні настрої для створення необхідної картинкиі виправдання силової операції.

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!