Експерти дали рекомендації по протидії гібридним атакам Кремля під час виборів

Для побудови якісної гібридної оборони проти російської агресії Україні необхідно розвивати високий рівень міжвідомчої взаємодії між державними органами та вибудовувати здатність суспільства самостійно протистояти гібридним атакам, а також відмовитися від вуличної форми політичного протистояння.

Про це заявили експерти під час прес-конференції «Російське втручання в українські вибори – сценарії та інструменти» в ІА GuildHall, яка була присвячена аналізу сучасних викликів, котрі стоять перед Україною під час виборчого процесу. Головним напрямком російських гібридних атак експерти назвали делегітимізацію виборів Президента України та створення передумов для подальшої дестабілізації та інтервенції.

Експерти відзначили особливість загрози, котра проявляється не лише у диверсійних діях російських спецслужб, проте агресії, що торкається всіх існуючих сфер життя суспільства, для протидії якій необхідно розвивати стійкість державних інститутів та суспільства до протидії цим актам втручання.

«Для ефективної протидії необхідний високий рівень міжвідомчої взаємодії між всіма не лише силовими, але й більш цивільними державними структурами. На жаль, мусимо констатувати, що ситуація прямо протилежна», — заявив керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк.

Дискредитаційні акції нині проводяться повсякчас і проти великої кількості організацій та політичних діячів з наміром внесення внутрішньої дезорганізації в державі та провокування конфліктного стану у ній. У такій ситуації невідкладною вимогою для України стає необхідність першочергового збереження країни та  об’єднання проти подібних деструктивних впливів, кажуть експерти.

«Найбільш правильним шляхом було б формування такого альянсу, якщо хочете угоди, між основними кандидатами в президенти головним завданням для яких є збереження української державності, збереження територіальної цілісності та проведення чесних демократичних виборів», — пропонує Данилюк, показуючи наявні проблеми на прикладі двох провідних політичних сил України: «Історія з нелегальним фінансуванням партії «Батьківщина» через якихось пенсіонерок, вона використовується представниками партії Порошенка. По суті, якщо говорити щонайменше ці два кандидати мали би, на нашу думку, домовитися про основні принципи і, звичайно, ініціатором, на мою думку, мав би виступити діючий президент, як, власне, гарант, як верховний головнокомандувач», — заявив керівник Центру оборонних реформ.

Експерт з інформаційних операцій Олег Саакян погодився з такою пропозицією і закликав кандидатів відмовитись від вуличної форми політичного протистояння та акцій протесту з метою знизити ризик прямих інтервенцій з боку РФ. «Таким чином, можна набагато ускладнити Російській Федерації можливості до маніпулювання і прибрати цілу низку ризиків, пов’язаних просто з органічним протистоянням між собою різними політичними силами і використанням протесту в свою угоду у власних електоральних цілях», — заявив експерт.

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!