Кандидатів у президенти закликали відмовитись від вуличних форм протистояння

Відмова громадськості від протестів і кандидатів у президенти від масштабних вуличних агітаційних заходів напередодні виборів знизить ризики прямого російського втручання. Про це заявив Олег Саакян, політолог, експерт з інформаційних операцій на прес-конференції «Російське втручання в українські вибори – сценарії та інструменти» в інформагенції Guildhall.

«По-перше, я би закликав кандидатів відмовитись від вуличної форми політичного протистояння взагалі і вуличної форми прямої агітації, себто, там форуми, мітинги широкомасштабні тощо і, відповідно, від акцій протесту», — сказав він. Саакян впевнений, що кандидати мали би звернутися і до різних громадських об’єднань, щоб ті «так само утриматись на період виборів від такої форми активності».

«Безумовно, це не вирішить всіх проблем, це не зніме всіх ризиків. Але, принаймні, це покращить ситуацію з точки зору стійкості до можливих прямих інтервенцій і до створення прецедентів, створення аргументів для віртуального простору», — уточнив він. Експерт вважає, що це, з одного боку, завадить Росіїї використовувати вуличні заходи для маніпуляцій, а з іншого — не дозволить різним політичним силам використовувати протести на свою користь.

Нинішню ситуацію в країні Саакян порівняв з УССР і блуканням Моїсея по пустелі, який вже багато років не може вивести суспільство із Радянського Союзу. Так він пояснив рівень недовіри всередині політичної еліти і те, що будь-які домовленості «можуть не витримати просто випробування викликами» і будуть «зраджені ще в процесі».

Під час прес-конференції експерти відзначили, що Російська Федерація продовжує вести ряд інформаційних кампаній, спрямованих на формування бажаного для неї політичного ландшафту під час президентських виборів в Україні а також на створення передумов для інтервенції. Магістральним наративом Кремля є делегітимізація виборів Президента України, тобто підрив довіри до результатів виборів як серед українців так і серед міжнародної спільноти.

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!