Кремль готується до силового втручання і зриву виборів в Україні — експерти

Росія веде інформаційну підготовку для військового втручання і зриву президентських виборів в Україні. Про це заявив керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк під час прес-конференції «Російське втручання в українські вибори – сценарії та інструменти» в інформагенції Guildhall.

«В російській підготовці починає превалювати план, який передбачає безпосереднє військове втручання і зрив виборів. Не просто делегітимізація, а зрив», — заявив експерт.

Для зриву виборів і дестабілізації в столиці може бути використане протистояння праворадикальних сил з силовииками, що виправдає російське гуманітарне втручання для громадян Російської Федерації. На це вказує підготовка, яку масовано ведуть російські ЗМІ. «Можливе втручання подається як захисна операція, тобто захист Росії від агресивної України, яка готова не лише там Донбас і Крим (повернути – ред.), а взагалі напасти на Російську Федерацію», — зазначив Данилюк.

Цей наратив про праворадикальну загрозу буде підхоплений агентами впливу РФ на Заході, попереджає експерт, і зазначає, що в Україні відсутній суспільний запит на ультраправі сили, на що вказує їх відсутність в парламенті, на відміну від багатьох європейських країн. Це свідчить про астротурфінговий (штучний – ред.) характер таких процесів.

Раніше експерти Центру оборонних реформ вже попереджали про загрозу силового втручання з боку РФ, коли помітили ознаки активних заходів в діях певних ультра-патріотичних організацій. «Це може виступити передумовою для розгортання як прямої військової агресії зі сторони РФ і служити виправданням для так званої «гуманітарної інтервенції», або прикритої інтервенції, яка буде здійснюватися з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей під виглядом наступу так званих бойовиків «ДНР» і «ЛНР»», — заявив тоді Олександр Данилюк.

Під час прес-конференції експерти також дали рекомендації по протидії гібридним атакам Кремля під час виборів.

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!