Коронавірус в ОРДО: пропаганда замість протидії

Ситуація, яка зараз склалась на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганскої областей з захворюванністю на COVID19 – калька поведінки РФ з початку збройної агресії в Україні.

Починаючи з 2014 року Росія на всі звинувачення у підтримці маріонеткових режимів т.зв «ЛДНР» зброєю та військовими відповідала: «Нас там немає». Зараз на окупованому Донбасі так само кажуть про коронавірус – «його тут немає».

Такий собі “острів благоденства” в океані всесвітньої пандемії. Вчора перший випадок захвороювання на новий коронавірус зареєстрували навіть на острові Пасхи. Але коллабораціоністські ватажки фейкових утворень вперто заперечують наявність інфікованих, навіть попри відкритий кордон з РФ.

Першіх двох пацієнтів в РФ, яким офіційно підтвердили діагноз «новий коронавірус», було зареєстровано 31 січня 2020 року – у Тюмені та Чіті. Обидва інфікованих були громадянами КНР. Станом на 27.03.2020 кількість хворих на COVID19 в РФ (згідно з даними Міністерства охорони здоров’я Росії) становить 1036 осіб, найбільше – в Москві та Московській області, офіційно підтверджено три смерті пацієнтів, інфікованих SARS-CoV-2.

Попри це, так звані очільники «Мінздраву» ОРДО щодня повідомляють: «Зареєстрованих випадків захворювання на новий коронавірус на нашій території немає. Не піддавайтесь паніці!». Але соціальні мережі переповнені повідомленням про велику кількість хворих з симптомами, які дуже схожі на корона вірусну інфекцію.

Що приховує від населення Донбасу, України та всього світу ляльковий режим так званої «ДНР»?

Хроніка подій

«Нульовим» пацієнтом на території ОРДО могла стати громадянка О. мешканка окупованого Єнакієво (Донецька область), яка за спрощеною процедурою отримала громадянство РФ.

Російські ЗМІ 6 березня 2020 року повідомили, що у жінки, яка прилетіла до Москви з Китаю, під час проходження контролю в терміналі F аеропорту Шереметьєво було виявлено симптоми нового корона вірусу, тому її буде відправлено за містом реєстрації – на тимчасово окуповану територію Донецької області. Цікаво, що при цьому російські пропагандисти підкреслювали, що жінка є «українкою» та «забули» вказати, що вона має (хоча й незаконно) російське громадянство.

У той же день, 6 березня штаб ООС на підставі даних, отриманих розвідкою, прийняв рішення тимчасово обмежити перетин КПВВ для осіб з симптомами ураження коронавірусною інфекцією.

«В разі погіршення епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях російсько-окупаційні адміністрації не зможуть взяти ситуацію під контроль через гостру нестачу кваліфікованого медичного персоналу та спеціалізованого обладнання і медикаментів», – повідомлялось на сторінці ООС у Facebook.

Три дня потому, 9 березня, командування об’єднаних сил на своїй сторінці повідомило, що особу з підозрою на коронавірусну інфекцію буде передислоковано на неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону в районі пункту пропуску «Должанський», а далі її передадуть до однієї з лікарень ОРДО.

Громадянка О. поїхала з Москви до Єнакієво (тимчасово окуповані території Донецької області) звичайним автобусним рейсом. У дорозі в неї піднялась температура до 37,2, що помітили на митному пункті РФ. Тому жінку зняли з автобусу та на «швидкій», надав їй «зелений коридор» доставили у лікарню Горлівки (тимчасово окупована частина Донецької області), оскільки в Єнакієво, куди їхала жінка, інфекційне відділення міської лікарні знаходилось у стані ремонту.

У залежності від маршруту, який обрала жінка, автобус міг зупинятись у Тулі та Воронежі, або проїхати від Москви до Новошахтинська без зупинок. Протяжність автомобільного маршруту між Москвою та Єнакієво – понад 1000 кілометрів.

Згідно з даними російських авіаперевізників час перебування в дорозі – від 18 до 22 годин. Тож якщо жінка була хвора на новий коронавірус, то під загрозою інфікування опинились всі пасажири (які 9 березня прибули до Єнакієво) та водій цього автобусу, а також особи, з якими вона могла контактувати під час зупинки. По інформації з соцмереж, в автобусі, на якому їхала жінка, було 2 водія та 19 пасажирів.

«Мінздрав» ОРДО 10 березня повідомив, що у жінки, яку було госпіталізовано днем раніше в інфекційне відділення, тримається температура 37,2, але «жодних інших симптомів коронавірусної інфекції не спостерігається. За всіма особами, які контактували з цією жінкою, встановлено медичний нагляд».

Але «МОЗ ДНР» не повідомив ані кількість цих контактних осіб, ані вид медичного нагляду, який було обрано: госпіталізація, амбулаторний нагляд або самоізоляція. Отже з самого початку на окупованих територіях було обрано шлях замовчування проблеми під гаслом «Коронавірусу тут немає».

З точки зору пропаганди показовим є факт, що наступного дня, 11 березня у щоденному повідомленні щодо захворювання на COVID19 так званий «Мінздрав» ОРДО «забув» повідомити мешканцям Донбасу, що на території РФ вже зареєстровано 28 інфікованих (+8 за останню добу), хоча не оминув своєю увагою навіть відділені країни: Болівія та Буркіна-Фасо (по 2 випадки станом на 11.03.20), ДР Конго (1), Бруней (1) та Ямайку (1).

Статистику по росіянам, інфікованим на SARS-CoV-2, мешканцям ОРДО почали повідомляти лише з 18 березня, коли цей показник в РФ сягнув 93 осіб (у тому числі 30 за останню добу). Щоденні новини щодо захворюваності на новий коронавірус у світі так званий «Мінздрав ДНР» почав оприлюднювати на своєму сайті з 27 січня 2020 року. Це ще один доказ синхронізації дій окупаційних адміністрацій ОРДЛО з їхніми ляльководами у РФ – адже саме 27 січня у Росії було створено оперативний штаб для боротьби з епідемією нового коронавірусу, який очолила віцепрем’єр уряду РФ Тетяна Голікова.

Але повернемось до жінки, яка могла стати «нульовим пацієнтом». 8 березня, за день до її транспортування на «швидкій» до інфекційного відділення Горлівської міської лікарні №3, «директор департаменту державної санітарно-епідеміологічної служби МЗ ДНР» Дмитро Клішкан повідомив в інтерв’ю «КП»:

«Зараз діагностика нового корона вірусу в Республіці не відбувається. По причині відсутності тест-систем. Але тест-системи у нас будуть у понеділок» (9 березня – прим.ред).

Через брак власних тестів аналізи жінки з ОРДО відправили до РФ, де скоріш за все, ними зайнялись фахівці науково-дослідницького інституту «Вектор» (м.Новосибирськ).

Користувачі соцмереж на тимчасово окупованих територіях повідомляли, що ГМЛ №3 охороняється співробітниками т.зв. «МВД ДНР», які працюють у медичних масках та захисних рукавичках. Доступ до пацієнтки з підозрою на новий коронавірус було обмежено для всіх, крім медичного персоналу. Водночас, співробітники лікарні скаржились у соцмережах, що санітарних заходів дотримуються не у повному обсязі (людський фактор, недостатня забезпеченість лікарні індивідуальними засобами захисту).

13 березня очільник МВС України Арсен Аваков на засіданні Кабміну заявив, що в окупованій Горлівці є 12 випадків захворювання на новий коронавірус. Можливо, він мав на увазі пасажирів автобусу, на якому приїхала з Москви інфікована жінка. Щодо них інформація у соцмережах дещо різниться.

Одні горлівчани повідомляють, що пасажирів московського бусу також було госпіталізовано до інфекційного відділення горлівської лікарні №3 та частково – до терапевтичного відділення ГМЛ №2. За іншою інформацією, вони з моменту приїзду знаходились вдома, на самоізоляції. Чи контролювала окупаційна влада дотримання режиму самоізоляції, не повідомляється.

Інформацію про 12 інфікованих на COVID19 у той же день підтвердив голова РНБО Олексій Данілов:

«Дійсно Служба зовнішньої розвідки і інші наші підрозділи мають інформацію про те, що на території окупованої частини Донецької та Луганської області вже є зареєстровані випадки розширення коронавірусу. Більше того, ми розуміємо звідки цей випадок взявся. Жінка, яка хвора, вона повернулась через Москву з Китаю, їхала в мікроавтобусі і саме в такий спосіб все це відбувалось”, – заявив Данілов.

В свою чергу, «Мінздрав» ОРДО заперечив інформацію про 12 інфікованих на новий коронавірус, повідомивши, що стан пацієнтки у Горлівці задовільний, температура нормальна.

«Медичними працівниками було проведено обстеження пацієнтки, яка раніше була госпіталізована з підозрою на COVID19, за підсумками якого було отримано негативний результат. Тобто зараження коронавірусною інфекцією не виявлено».
(Тут цікаво використання терміну «проведено обстеження» замість «зроблено тест»). Інших пацієнтів з підозрою на новий коронавірус, у «ДНР» нібито, немає.

Також «Міністерство охорони здоров’я» ОРДО звинуватило Україну у спробі «дестабілізувати ситуацію у ДНР, вигадуючи все нові методи посіяти паніку з-поміж нашими мешканцями».

18 березня так звана «очільниця Мінздраву» ОРДО Ольго Долгошапко повідомила, що жінку, у якої підозрювали коронавірус, виписано з лікарні, позаяк обидва її теста були негативними. Якщо довіряти інформації окупаційного режиму, то жінка, яка прилетіла з Китаю 6 березня , та була госпіталізована 9 березня, не пробула у медичному закладі навіть ті 14 діб, впродовж яких може активізуватись новий коронавірус.

Але тим часом стало відомо про іншу пацієнтку, яка могла бути інфікована новим коронавірусом. Це студентка факультета іноземних мов Донецького національного університету А., яка нещодавно відвідувала Польщу. Спочатку вона знаходилась на домашньому карантині, але потім її також госпіталізували у лікарню Вишневського, звідки перевели в інфекційне відділення Горлівської МЛ №3.

Одночасно стало відомо, що симптоми ГРВІ виявлено у декількох студентів ДНУ, які з нею контактували. Цей виш став одним із перших у Донецьку, який розпустив студентів на карантин. Для викладачів було введено обов’язковий масковий режим. Парти та двері у приміщеннях ДНУ мили з хлорним вапном.

Після цього випадку т.зв «Мінобраз» розповсюдив серед викладачів та студентів донецьких вишів анкету, у якій намагався виявити осіб, які прибули на територію ОРДО впродовж останніх 20 діб з «небезпечних країн». РФ у цьому переліку знову не була згадана. Таких осіб виявилось: ДонНУ – 160; ДонНТУ – 70, Дон НМУ – 50, ДонНУЕТ – 40. Водночас, з нез’ясованою метою, збиралась інформація щодо наявності у студентів та викладачів паспортів України\РФ\ОРДО.

Про ще один можливий випадок інфікування новим коронавірусом повідомили з Тореза. Там чоловіка з підвищеною температурою забрала «швидка» просто з вулиці. Пізніше стало відомо, що його дівчина нещодавно відвідувала Китай, але її тести нібито не показали наявність Covid-19.

У соцмережах також повідомлялось про донеччанку Наталію. Жінка 67 років повернулась в ОРДО 13 березня з-за кордону, скаржилась на сильний кашель та температуру. Спочатку у неї діагностували грип, незабаром діагноз змінили на вірусну пневмонію та госпіталізували у «Республіканський реабілітаційний центр» у Донецьку. Жінка померла 22 березня. Чи тестували її на коронавірус за життя або після смерті – невідомо. Так званий «Мінздрав ДНР» традиційно заперечив цю інформацію.

Аналогічні повідомлення надходили і з інших міст та селищ ОРДО.

Чи можливо, щоб окупаційна «влада» була не в курсі того, що відбувається? Якщо брати до уваги не офіційні бравурні повідомлення «МЗ ДНР», а реальні кроки, які були зроблені в ОРДО, то епідеміологічна ситуація там серйозніша, ніж це намагаються зобразити.

Спроби запобігти епідемії

14 березня

Ватажок самопроголошеної «ДНР» Деніс Пушилін видав «указ» №57 «Про введення режиму підвищеної готовності» з формулюванням «у зв’язку з загрозою поширення у Донецькій Народній Республиці нової коронавірусної інфекції, викликаної 2019-nCoV». Цей документ краще характеризує реальний стан із загрозою епідемії в ОРДО, ніж офіційна інформація «Мінздраву».

Документ передбачав: виявлення на КПВВ осіб з підвищеною температурою та направлення їх до інфекційних відділень для встановлення діагнозу. Також «указ» зобов’язвав громадян, які відвідували території з зареєстрованими випадками нового коронавірусу у випадку симптомів ОРВІ терміново викликати лікаря до дому, утриматись від відвідування лікарні та дотримуватись режиму самоізоляції вдома на 14 діб.

Цікаво, що серед країн, які «Указом №57» позначені як такі, що мають «неблагополучну ситуацію з поширенням нової коронавірусної інфекції», вказано КНР, Іспанію, Італію, Іран, Південну Корею, Францію, Німеччину та Україну, але знову ж таки, жодним словом не пригадується Російська Федерація, де станом на 14.02.20 було офіційно зареєстровано 59 інфікованих COVID19 (+14 за добу), тоді як в Україні станом на той же день за даними МОЗУ – лише 3 інфікованих (+0 за добу).

Крім того, Пушилін зобов’язав роботодавців щодня вимірювати температуру робітникам та обов’язково відстороняти від роботи осіб з підвищеною температурою. Аналогічні вказівки отримало «Міносвіти та науки» ОРДО. Учнів та робітників з підвищеною температурою наказувалось тримати в ізоляторах до встановлення діагнозу.

Крім того, указом було заборонено проведення масових заходів в загальноосвітніх установах та обмежити проведення будь-яких заходів у т.зв «ДНР» з чисельністю понад 1000 осіб.

«Міністерство охорони здоров’я», згідно з цим «указом» мало бути готовим до надання медичної допомоги та відбору біологічного матеріалу для дослідження на нову коронавірусну інфекцію. Пріоритетом у роботі медиків мали стати особи на самоізоляції вдома з респіраторними симптомами, які відвідували «проблематичні» країни та пацієнти у віці понад 60 років.

Особливо цікавим є додаток до цього «указу», згідно з яким «керівництво» ОРДО визначило перелік лікарень, які прийматимуть хворих на коронавірус та контактних осіб. На першому етапі (до 500 зареєстрованих випадків COVID19) для цього було визначено 13 лікарень, в яких мали забезпечити 37 ліжок для тих, хто потребуватиме дихальної реанімації, 544 ліжок – для хворих на новий коронавірус без потреби реанімації та 400 ліжок для тих, кто контактував із хворими.

На другому етапі (від 500 до 1000 зареєстрованих випадків COVID19 на території так званої «ДНР») додатково передбачено 36 ліжок для хворих з потребою реанімації, 650 – без потреби і 160 для контактних осіб.

Третій етап (понад 1000 випадків) фонд ліжок має збільшитись на 615 ліжок (без потреби в реанімації) та 80 – для контактних осіб.

Така масштабна підготовка не дуже схожа на ту оптимістичну картину, яку малюють пропагандисти ОРДО.

16 березня

Україна та РФ додатково обмежили виїзд з території ОРДО, що спровокувало певні панічні настрої у населення окупованої території. Впродовж тижня ціни на базові продукти підвищились в середньому на 10-15%, через ажіотаж окремі позиції зникли з поличок магазину. Також в ОРДО стали дефіцитом захисні маски, спирт, хлоргексидин, парацетамол.

Саме 16 березня так звана «очільниця Мінздраву ДНР» Ольга Долгошапко вперше заявила, що на території ОРДО з початку року 43 людини померло від Н1N1 (свинячий грип). За її словами, всі ці особи вчасно не зробили щеплення, та звернулись за медичною допомогою в останній момент, коли врятувати їхнє життя не було жодної можливості.

Водночас, у приміщеннях окупаційних адміністрацій з’явились пости з дистанційним вимірюванням температури, а на ключових підприємствах т.зв. «ДНР» починають розповсюджувати інструкції з протидії новому коронавірусу.

18 березня

РФ закрила в’їзд для мешканців з паспортами ОРДЛО, а також для «республіканських» авіаперевізників.

Видано указ «Мінобраза» щодо карантину у школах та вишах з 19 березня.

Директор підприємства «Спецодяг та уніформа» заявив, що підприємство не може виготовляти захисні маски через брак сировини, адже РФ заборонила експорт марлі.

«Міністерка охорони здоров’я» ОРДО Долгошапко повідомила про незадовільний стан медицини на окупованій території. За її словами, потреби у лікарях у «ДНР» задоволені лише на 60%, середній та молодший медперсонал – на 70%. Дефіцит «швидкої допомоги» становить 122 автівки, на ремонт аварійних будівель мед закладів потрібно 300 млн руб.

19 березня

«Державна санепідслужба Республіканського центру Санепіднагляду» ОРДО повідомила про те, що т.зв. «ДНР» забезпечена тест-системами на коронавірус. Про кількість цих систем нічого не повідомляється. Також не було повідомлено про джерело їхнього надходження. Якщо тест-системи на територію невизнаної «республіки» привезла РФ, то стає незрозумілим, чому місцева «влада» не використала такий зразковий привід зробити PR на вічній темі «Росія своїх не кидає».

Чому не продемонструвала «гумконвой» з десятками або сотнями коробок з тестами, їх розвантаження, інтерв’ю з лікарями медзакладів, куди тести було розподілено. Повна відсутність супутньої інформації у ЗМІ ОРДО дає підставу думати, що в «ДНР» тести або відсутні взагалі, але є у незначній кількості.

Деніс Пушилін видав наказ, яким заборонив виїзд з території ОРДО топ-чиновникам самопроголошеної «республіки».

«Донбас-опера» скасувала всі спектаклі. Гроші за квитки обіцяли повернути після закінчення карантину.

20 березня

Відбулось позачергове засідання т.зв. «уряду» ОРДО, після чого було оголошено про тимчасову зупинку програми «Воссоединение народа Донбасса».

21-22 березня

Переміщення осіб через лінію тимчасового розмежування між Україною та ОРДО було повністю припинено.

23 березня

РФ дозволила мешканцям з “паспортами” невизнаних республік в’їжджати в Росію.

24 березня

Під час брифінгу у МОЗ ОРДО було повідомлено про «середньо-високий рівень захворюваності на туберкульоз». Крім того, очільниця «Мінздраву ДНР» Долгошапко заявила, що на території самопроголошеної «республіки» знаходяться 15 осіб з підозрою на COVID-19, ще 71 знаходяться під наглядом, у тому числі, 4 дітей, ще 247 осіб – на самоізоляції, але «коронавірусу у нас немає, а тест-систем вдосталь». Також вона заперечила, що лікарів Горлівки примусили дати підписку про нерозголошення інформації щодо реального стану захворюваності на COVID-19.

26 березня

Самопроголошена «ДНР» закрила «кордон» із самопроголошеною «ЛНР». Парадоксальна ситуація склалась з виїздом до РФ. З 23 березня Росія офіційно дозволила в’їзд на свою територію мешканцям з “паспортами” ОРДЛО. Але, як повідомляють у соцмережах, саме «ДНР», починаючи з 26 березня, не дозволяє виїзд своїх «громадян» до Росії. З тих, хто повертається до ОРДО з РФ, беруть підписку про зобов’язання відбути 14-денний карантин.

Марево пропаганди

Цікаво спостерігати, як із погіршенням епідеміологічної ситуації в ОРДО змінювалась інформаційна політика самопроголошеної республіки. Робота пропагандистів велась у декількох головних напрямках.

Вперте замовчування того, що згідно з офіційною російською статистикою на території РФ є хворі, інфіковані та навіть померлі від нового коронавірусу.
«Коронавірусу в ОРДО немає». Цю пропагандистську лінію проголошував так званий «Мінздрав ДНР» та його очільниця Ольга Долгошапко.

Тиждень тому почали з’являтись повідомлення про стрімкий зріст кількості хворих на вірусну пневмонію, туберкульоз, свинячий грип тощо. Віднедавна МОЗ ОРДО почав поступово і дуже дозовано оприлюдювати інформацію про осіб з підозрою на COVID-19, які прибули з «небезпечних країн», серед яких обов’язково є Україна і у жодному випадку немає РФ, адже там – див.п.1.

Починаючи з 14 березня (коли на території ОРДО було оголошено «режим підвищеної готовності»), інформаційний простір самопроголошеної республіки почали забивати інформаційним сміттям у дусі радянських часів епохи застою. Зокрема – чисельні звіти «міністерств» щодо покращення геть в усіх сферах життя «молодої республіки».

Значно підсилилась накачка населення пропагандистськими меседжами, як засіб відволікти увагу населення від реального стану з погіршенням епідеміологічної ситуації та катастрофічного стану медицини ОРДО, яка буде не в змозі впоратись з епідемією нового коронавірусу.

Зокрема, 16 березня, вже після того, як було введено «режим підвищеної готовності», у Макіівці відбувся мітинг на підтримку «воз’єднання Крима з РФ», у якому примусово-добровільно взяли участь декілька сотень осіб без засобів індивідуального захисту.

У той же день, 16 березня, ватажок самопроголошеної «ДНР» Деніс Пушилін пообіцяв провести в ОРДО парад на 9 травня.

«Парад 9 травня 2020 року буде більш масштабним та цікавим. Не хочу забігати наперед, але це буде дуже незвичний парад», – відзначив «очільник ДНР».

Намір провести парад в ОРДО, попри епідемію нового корона вірусу, Пушилін підтвердив 24 березня.

«Ситуація з COVID-19 не завадить нам гідно провести рік Великої Перемоги у ДНР. Ми маємо всі умови провести його з високо піднятою головою, як це звично для нас», – наголосив він. Також Пушилін додав, що в ОРДО не планують скасовувати акцію «Безсмертний полк».«Це вже традиція, і цей рік не має бути винятком. Щоб акція відбулась успішно, підготовчі заходи відіграють важливу роль», – відзначив він.

Учасник оргкомітету, голова штабу ГО «Молода Республіка» Михайло Фролов доповів Пушиліну, що участь в акції «Безсмертний полк» у цьому році візьме понад 170 000 осіб у 19 населених пунктах ОРДО, у тому числі 130 000 – у Донецьку.

Ще одним внеском у пропагандистську істерію став законопроєкт від 24 березня «Народної Ради ДНР» щодо «заборони організацій, які займаються героїзацією нацистських колаборантів».

До пропагандистських заходів з відволікання уваги населення від епідемії COVID-19, що насувається на окуповані території, долучилось також т.зв. «Генпрокуратура» ОРДО, яка 25 березня розпочала «кримінальну справу» проти Петра Порошенка за «організацію терористичних актів на території республіки, у тому числі, вбивстві легендарного командира ОРБ «Спарта» полковника Арсенія Павлова (позивний «Моторола») восени 2016 року».

Також для відволікання уваги населення було використано один з улюблених пропагандистських методів – пошук внутрішніх ворогів, зокрема, “українських шпіонів”.

Резюме: в умовах тотального дефіциту засобів для діагностування COVID-19, браку медичного персоналу та нестачі необхідного обладнання для дихальної реанімації (ШВЛ), при наявності на території ОРДО осіб, інфікованих новим коронавірусом, маріонетковий режим самопроголошеної «республіки» прийняв рішення діяти за калькою радянських часів, відомою як «синдром Чорнобиля» – до останнього не визнавати наявність гуманітарної катастрофи, якомога довше відволікаючи увагу населення пропагандистськими меседжами.

Найбільше занепокоєння викликає намір ватажків т.зв. «ДНР» провести в умовах пандемії масовий захід з великою кількістю учасників, після чого зупинити епідемію на тимчасово непідконтрольній частині Донеччини буде неможливо.

Автор — Валентина Бикова, експертка з інформаційного спротиву Міжнародного центру протидії російській пропаганді

Джерело

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!