Антикризові заходи країн світу для подолання економічних наслідків пандемії коронавірусу

Пандемія коронавірусу стала шоком для світової економіки. За оцінками Bloomberg, у 2020 році глобальний ринок втратить близько $ 2,7 трлн через COVID-19. Уряди по всьому світу вимушені шукати шляхи як подолання епідемії, так і пом’якшення наслідків економічної кризи, яка може призвести світову економіку до рецесії.  Guildhall зібрав приклади антикризових заходів, яки запроваджуються для боротьби з наслідками пандемії.

США

Мінфін США запропонував пакет заходів з підтримки економіки, обсяг якого може перевищити 1 трлн доларів.

Планується субсидування громадян у розмірі 500 млрд доларів. Пропонується виділити кошти на два раунди прямих виплат платникам податків. Зокрема, з 6 квітня будуть виплачені перші 250 млрд доларів, друга частина буде виплачена з 18 травня.

Мінфін Сполучених Штатів має намір виділити 300 млрд доларів на кредитування малого і середнього бізнесу, 150 млрд доларів на гарантії запозичень проблемних галузей економіки. На підтримку авіаційної індустрії буде виділено окремо 50 млрд доларів.

Президент США Дональд Трамп схвалив введення відстрочки за податковими виплатами для мільйонів американців на 90 днів. Податкові канікули торкнуться доходу приватних осіб на суму до 1 млн доларів і доходу компаній на суму до 10 млн доларів. Призупинено нарахування відсотків на позики на навчання в коледжі.

Федеральна резервна система знизила базову ставку по федеральних фондах практично до нуля: 0-0,25%.

ФРС повідомила, що запустить кредитний механізм для підтримки ринку короткострокового комерційного боргу, розраховуючи запобігти посиленню проблем з фінансуванням компаній в умовах поширення коронавірусу.

ФРС оголосила, що у найближчі місяці буде збільшено портфель державних облігацій США щонайменше на $500 млрд, а портфель іпотечних облігацій, що випускаються напівдержавними агентствами Ginnie Mae, Fannie Mae і Freddie Mac, — щонайменше на $200 млрд.

Федеральний резервний банк Нью-Йорка минулого тижня запропонував понад $1 трлн у рамках операції РЕПО.

Китай

Пекін виділив 110,48 мільярда юанів (15,4 млрд доларів) для фінансування боротьби з епідемією. Було посилено фінансову підтримку регіонам, які постраждали від коронавірусу.

Народний банк Китаю влив у банки країни близько 79 млрд доларів, а також скоротив банкам норму обов’язкових резервів для підтримки економіки. Було знижено однорічні та п’ятирічні провідні ставки (ставка, за якою банки надають кредити найбільш кредитоспроможним корпораціям) на 0,10% та 0,05% відповідно.

Уряд Китаю закликав банки розширити умови кредитування бізнесу та звернувся до комерційних орендодавців, щоб зменшити оренду. Запущено масштабну програму підтримки виробників коштом податкових послаблень і кредитування на пільгових умовах. Податкові пільги торкнулися транспортних і туристичних компаній, а компанії, що працюють в сфері доставки, були звільнені від сплати ПДВ.

ЄС

Єврокомісія багато уваги приділяє координації. Прийнято рішення перевести механізми комплексного реагування на кризові ситуації (IPCR) з режиму обміну інформацією на режим повної активації.

Також Єврокомісія обіцяє максимальну швидкість та гнучкість у питаннях підтримки конкретних підприємств національними урядами, які мають бути узгоджені з Брюсселем.

Єврокомісія виділить 1 млрд євро з бюджету ЄС на гарантії банкам для підтримки кредитування постраждалих від пандемії малих та середніх підприємств. Завдяки цим гарантіям близько 100 тисяч підприємств зможуть отримати кредити на загальну суму в 8 млрд євро.

Розглядається можливість використання Фонду фінансової стабільності (ESM) для подолання наслідків кризи. Зараз фондом сформований резерв у 410 млрд євро.

ЄЦБ надаватиме позики комерційним банкам для підтримки їх кредитування для найбільш постраждалих від поширення коронавірусу підприємств.

Італія

В Італії уряд обіцяв влити в економіку країни 340 млрд євро ($ 374 млрд) у рамках Плану відновлення.

Вже схвалено пакет на 25 млрд євро ($ 28 млрд) на стимулюючі заходи для захисту італійської економіки від спалаху коронавірусу, які включатимуть:

Збільшення витрат на сектор охорони здоров’я;

Заходи для покриття непередбачуваних надлишків, пов’язаних з коронавірусом;

Платежі для компенсації витрат по догляду за дитиною;

Відстрочку деяких податкових термінів, включаючи податок на додану вартість;

Призупинення іпотечних платежів для деяких працівників, у тому числі автономних;

Додаткове фінансування для сектору авіаперевезень після обвалу туризму;

Державні гарантії банківського фінансування та позики фірмам для підвищення ліквідності в умовах надзвичайних ситуацій.

Заходи також містять пакет кредитних гарантій для уникнення кредитної кризи.

Іспанія

Уряд направлять 200 млрд євро ($220 млрд) на підтримку національної економіки, а головною метою буде захист населення від масових скорочень на роботі. Основна частина (117 млрд євро) буде державною, решта — приватною.

Влада всіма силами намагається не допустити стрибка безробіття і закликає роботодавців не вдаватися до звільнень, а обмежитися відпусткою і переведенням співробітників на віддалений режим роботи. У свою чергу держава підтримає компанії гарантіями і податковими пільгами.

Влада також пообіцяла забезпечити незаможні родини безкоштовною подачею води, електрики і газу.

Німеччина

Німецький державний банк KfW може позичити компаніям 550 мільярдів євро (610 мільярдів доларів), щоб пережити пандемію та захистити своїх працівників від її впливу.

Німецький уряд планує виділити 40 млрд євро для підтримки малого бізнесу та самозайнятих громадян.

Розширено повноваження уряду щодо надання фінансової підтримки компаніям, вимушеним припинити роботу через епідемію.

Розглядається дозвіл компаніям відкласти податкові платежі на мільярди євро.

Франція

Уряд Франції оголосив, що виділить на підтримку економіки 500 млрд євро ($ 550 млрд). Крім того, ще 45 млрд виділить Париж. З них 300 мільярдів – для державного гарантування кредитів підприємств, особливо малого та середнього бізнесу, ще 45 мільярдів – для прямої допомоги підприємствам. 2 мільярди виділять на підтримку мікробізнесу.

Держава зобов’язується взяти на себе відповідальність за виплату компенсації працівникам, вимушеним залишатися частково безробітними, щоб вони залишалися вдома Для підприємств також планують відтермінувати сплату соціальних внесків, платежів за комунальні послуги і оренду приміщень.

Застосування реформи страхування від безробіття, спочатку запланованої на 1 квітня, перенесено на 1 вересня. Також відкладено пенсійну реформу.

Польща

Польський уряд анонсував великий пакет допомоги економіці і підприємцям розміром 212 млрд злотих ($ 52 млрд). Пакет включає захист працівників від втрати робочих місць, підтримку охорони здоров’я, безпеку фінансової системи, підтримку підприємців і державні інвестиції.

Відповідно до цих заходів держава покриватиме 40% заробітної плати працівників компаній, що намагаються уникнути звільнень. Працівникам також буде дозволено затримувати виплати по соціальному страхуванню.

Великобританія

Державні банківські кредити для бізнесу на суму 330 млрд фунтів.

Фінансова допомога у розмірі 20 млрд фунтів.

Підтримка буде в першу чергу стосуватись авіакомпаній та аеропортів а також закладів відпочинку. Дрібний бізнес може розраховувати на гранти у розмірі 10 тисяч фунтів.

Бізнес звільняється від муніципального податку. Домогосподарства можуть три місяці не платити за іпотечними кредитами.

Банк Англії знизив ставку з 0,75% до 0,25%.

Канада

Прийнятий комплекс заходів підтримки економіки на $ 82 млрд, що включає 27 мільярдів доларів у вигляді прямої підтримки і ще 55 мільярдів доларів для допомоги ліквідності бізнесу через податкові відстрочки.

Передбачаються виплати громадянам, компенсації роботодавцям по оплаті праці, відстрочка податкових платежів та платежів за студентським кредитом.

Банк Канади знизив ключову ставку з 1,75% до 1,25%.

Австралія

Уряд Австралії виділив 17,6 мільярдів австралійських доларів ($ 11,4 млрд) для захисту економіки шляхом підтримки довіри, забезпечення інвестицій та збереження робочих місць.

Пакет економічних стимулів складається з 4 частин:

Підтримка інвестицій у бізнес;

Підтримка грошових потоків для роботодавців;

Допомога найбільш постраждалим регіонам та громадам;

Виплати стимулювання домогосподарствам.

Банк Австралії обіцяє надавати більше короткострокової ліквідності за допомогою операцій РЕПО.

Японія

Уряд спрямує 30 трильйонів ієн ($ 272 млрд) на на різні заходи з підтримки як державної економіки, так і приватного бізнесу. Раніше влада Японії вже прийняла пакет заходів загальним обсягом 1 трильйон ієн (близько $ 9,6 млрд) для підтримки компаній під час поширення коронавируса. Також Банк Японії оголосив, що пом’якшить грошову політику.

Банк Японії заявив, що він буде купувати більше активів, включаючи біржові ETF і корпоративні облігації, в рамках поточної програми QE. Крім того, Банк Японії буде видавати кредити з нульовою процентною ставкою фінансовим організаціям для стимулювання кредитування фірм, які постраждали від спалаху вірусу.

Ключова ставка Банка Японії має від’ємне значення і дорівнює -0.10%

Південна Корея

Уряд Південної Кореї оголосив план бюджету, що включає виділення 11,7 трильйона вон ($ 9,91 млрд) на боротьбу з епідемією коронавіруса та підтримку бізнесу і громадян, щоб мінімізувати наслідки для економіки та зберегти імпульс для росту. Цього року для фінансування цього плану також буде виділено 10,3 трлн вон державних облігацій.

У лютому уряд Південної Кореї заради підтримки економіки виділяв Держфонду 20 трлн вон для надання дешевих кредитів бізнесу.

Банк Кореї знизив ключову ставку до 0,75% а також встановив більш жорсткі правила щодо продажу акцій без покриття на фінансових ринках на три місяці.

Гонконг

Влада розробили пакет стимуляції економіки задля подолання негативних наслідків політичних протестів та епідемії коронавірусу у розмірі 120 млрд гонконзьких доларів ($ 15,3 млрд).

Передбачена виплата у розмірі $ 1280 для постійних мешканців віком від 18 років, зниження арендної плати за житло та зменшення податків.

Норвегія

Уряд встановив 3 етапи реагування на кризу, в рамках яких будуть прийматися негайні заходи для запобігання звільнень працівників і банкрутств в життєздатних компаніях. На першому етапі передбачаються податкові пільги, відтермінування платежів, підтримка громадян.

Норвезький банк в два етапи знизив ключову процентну ставку з 1,5% до 0,25%.

Швейцарія

Федеральна рада Швейцарії надасть 32 млрд швейцарських франків ($ 32,3 млрд) для стримування кризових явищ в економіці. Новому пакету передували ще 10 мільярдів доларів, виділені на минулому тижні владою, щоб пом’якшити очікуваний економічний спад, викликаний вірусом.

Заходи спрямовані на збереження зайнятості, захист заробітної плати та допомогу самозайнятим особам. Компанії зможуть займати до 10% свого доходу з максимальним порогом в 20 мільйонів франків. Суми в 500 000 франків будуть виплачені негайно і гарантовані державою. Очікується, що вони охоплять понад 90% компаній.

Російська Федерація

У Москви криза через пандемію посилюється падінням цін на нафту і обвалом курсу рубля. Уряд РФ підготував антикризовий план підтримки економіки на 300 млрд рублів ($ 4 млрд). Документом передбачається можливість компенсації доходів людей, які перебувають на карантині, за рахунок роботодавців або лікарняних листів. Для бізнесу пропонують ввести податкові канікули. Держкомпанії можуть отримати відстрочку до півроку для виплати дивідендів. Регіони зможуть отримати бюджетні кредити.

Банк Росії прийняв рішення зберегти ключову ставку на рівні 6,00%

Казахстан

Уряд Казахстану затвердив пакет антикризових заходів щодо підтримки підприємців та виробництва.

Пакет термінових заходів включає такі основні напрямки, як доступне фінансування, надання гарантій, податкові стимули, зниження перевірок бізнесу та забезпечення зайнятості.

Буде розширено кредитування до 1 трлн тенге ($ 2,23 млрд).

Великі об’єкти торгівлі, кінотеатри, театри, виставки, спортивні об’єкти будуть звільнені від податку на майно строком на один рік. Індивідуальні підприємці будуть звільнені від податків. Сільськогосподарські товаровиробники будуть звільнені від сплати податку на землі сільськогосподарського призначення.

Буде виділено 300 млрд тенге ($ 690 млн) на реалізацію Дорожньої карти зайнятості, яка передбачає ремонт інфраструктурних, соціальних об’єктів і доріг місцевого значення із залученням до цієї роботи казахстанських громадян.

Банки не будуть нараховувати штрафи і пені за прострочку платежів, що виникли у позичальників при введенні надзвичайного стану.

Національний банк підвищив базову ставку з 9,25 до 12 відсотків.

Азербайджан

Президент Азербайджану підписав розпорядження про здійснення заходів щодо стабілізації економіки та підвищення стійкості до зовнішніх шоків. На ці цілі з держбюджету на 2020 рік буде виділено 1 млрд манатів ($ 588,2 млн).

Кошти будуть спрямовані на фінансування заходів щодо забезпечення макроекономічної стабільності, вирішення питань зайнятості та мінімізації негативного впливу на бізнес через коронавирус COVID-19 і різкого зниження цін на нафту.

Центральний банк Азербайджану зберіг облікову ставку на рівні 7,25%.

 

 

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!