Центр оборонних реформ презентував доповідь про гібридні операції РФ проти України в Румунії

Центр оборонних реформ та інформаційне агентство Guildhall, в рамках спільного проекту з розслідування підривної діяльності російських спецслужб, презентували доповідь про спеціальні заходи впливу РФ проти України в Румунії в ході російсько-української війни. Як зазначають аналітики, основними напрямками російських спеціальних заходів впливу в Румунії є – підрив військово-технічної допомоги Україні, погіршення румунсько-українських взаємин шляхом висування територіальних претензій щодо Буковини та заходи з блокування транзиту українського зерна через румунську територію до країн Глобального Півдня.

В рамках всіх трьох напрямків підривної діяльності російських спецслужб синхронізовані дії низки учасників суспільно-політичного життя Румунії, що мають власну історію зв’язків з СРСР та сучасною Росією, які розкриваються в доповіді, ключовими з яких є ультраправа парламентська політична партія AUR (The Alliance for the Union of Romanians) та її лідер Жорже Сіміон (George Simion).

Так, в доповіді зазначається, що в рамках кампанії з підриву постачання озброєнь Україні, окрім AUR, задіяна низка інших пов’язаних з РФ суб’єктів — політики, партії, громадські організації. Зокрема, парламентарі Діана Шошоака (Diana Shoshoaka), Міхай Лакша (Mikhai Laksha) та Франциск Тобе (Francisk Tobe), які після широкомасштабного вторгення РФ в Україну, в березні 2022 року, зустрілися з послом РФ в Румунії та представили «позицію нейтралітету Румунії» в війні. Лідер партії PIN Космін Гуша (Cozmin Gusha), який ще будучи членом партії румунських Соціал-демократів підписував договір про співпрацю з «Єдіной Росієй». Міжнародна організація Humanity for Peace, яка, як зазначається, має ознаки організації-прикриття російських спецслужб і провела в Бухаресті протест «за мир» з вимогами зупинити постачання озброєнь Україні, а також, інші учасники.

В доповіді показано, що в рамках кампанії з підриву румунсько-українських взаємин, яка, як зазначаться, є однією з ключових для РФ, де неодноразово заявляли про нібито наявність територіальних претензій у Румунії до України, також задіяна партія AUR, деякі учасники попередньої кампанії, а також, завербовані спецслужбою комуністичної Румунії Секурітате екс-міністр закордонних справ Румунії Андрей Марга (Andrei Marga) та румунський олігарх Дан Войкулеску (Dan Voikulesku).

В доповіді проаналізовано діяльність AUR в кампанії, що має ознаки спеціальних заходів впливу РФ із блокування транзиту українського зерна до країн Глобального Півдня та дестабілізації Молдови.

З повним текстом доповіді можна ознайомитися за посиланням.

# # # # # #

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!