Спеціальні заходи впливу спецслужб РФ в Румунії в ході російсько-української війни

Через понад півтора роки повномасштабного російського вторгнення, підтримка надання допомоги Україні серед громадян країн-членів ЄС залишається цілком високою. Так, дані міжнародного проекту Eurobarometre свідчать, що 64% європейців підтримують надання Україні військової та економічної допомоги, а надання гуманітарної допомоги – 88% респондентів. При цьому, практично в кожній країні Європейського Союзу є політичні сили та інші представники громадянського суспільства, які послідовно закликають цю допомогу зупинити. Такі дії, в зв’язку з їх відповідністю офіційному порядку денному російського уряду та в зв’язку з наявністю у задіяних  учасників особистих та професійних зв’язків з СРСР і сучасною Росією, містять ознаки спеціальних заходів впливу російських спецслужб, а відтак заслуговують окремої уваги.

Серед інших європейських держав, такі процеси доцільно розглянути на прикладі сусідньої Румунії, важливого союзника України, що надає як власну військову допомогу, так і відіграє стратегічну роль в транспортуванні західних озброєнь до України та вивезенні українського зерна до країн Глобального Півдня, а також, є партнером України в рамках реалізації стратегії безпеки НАТО в Східній Європі.

Активним противником надання військової допомоги Україні в Румунії є ультраправа парламентська партія AUR (Союз за об’єднання Румунії), що заснована на базі так званого руху «уніоністів» (рух за возз’єднання Молдови з Румунією) та має давню історію зв’язків з Російською Федерацією. Так, засновник партії румунський підприємець Моріс Дорін Лулеа в 2016 році отримав чотирирічний контракт на реставрацію єдиної в Румунії будівлі, що офіційно належить російському уряду – Торгового представництва РФ (колишня будівля НКВС), а одержані гроші вклав у згаданий вище рух «уніоністів». Запропонований партією президенту Румунії на посаду прем’єр-міністра Калін Джорджеску займався організацією візитів до Румунії відомого ідеолога «русского міра» Алєксандра Дугіна, де останній вибудовував мережу «друзів Росії». А ідеологом партії є колишній дописувач російського Sputnik Овідіу Хурудзеу.

Калін Джорджеску та Алєксандр Дугін, «Московська конференція»

Протидія постачанню озброєнь Україні – офіційна позиція партії AUR. З початком війни її лідер Жорже Сіміон, що серед іншого відомий участю в заходах разом радикальною організацією «Нові праві» — офіційним партнером «Євразійського союзу молоді» того ж таки Алєксандра Дугіна, виступив проти надання зброї Україні, назвавши таку допомогу «вступом Румунії у війну». Зайвим буде нагадувати, що аналогічну позицію займає і російський уряд, називаючи військову допомогу країн Північноатлантичного альянсу «участю НАТО в війні».

До кампанії, що має ознаки спеціальних заходів впливу російських спецслужб з підриву військової допомоги Україні, залучені також і інші гравці, що мають власну історію зв’язків з РФ. Одна з них — румунська сенатор Діана Шошоака (обрана за списком AUR). Після нападу РФ на Україну, в березні 2022 року сенатор направила звернення до уряду Румунії та посольств західних держав із закликом зупинити постачання озброєнь Україні. Звернення підписали шість інших парламентарів: Думітру Корна, Міхай Лашка, Франциск Тобе, Даніель Георге Русу та Чіпріан Чубук. Всі підписанти або діючі, або колишні члени AUR.

Того ж місяця, в березні 2022 Шошоака, Лашка, Тобе та Корна провели офіційну зустріч з послом РФ в Румунії Валєрієм Кузьміним, де представили позицію «нейтралітету Румунії в війні», що передбачає ненадання озброєнь Україні.

Рівно через рік, знову в березні, але вже 2023-го, під час прийняття парламентом Румунії декларації про продовження надання допомоги Україні та необхідності посилення антиросійських санкцій, проти підписання такої декларації виступили п’ятеро парламентарів – троє учаснииків згаданої вище зустрічі з послом РФ — Шошоака, Лакша та Чубук, а також діючий член AUR Мірча Даняе та соціал-демократ Даніель Гіце про якого ми окремо згадаємо нижче.

В кампанії по протидії допомозі Україні задіяний також лідер іще однієї румунської партії PIN (Партія національної ініціативи) Космін Гуза. Ще будучи членом Соціал-демократичної партії, Гуза займався «зближенням» з РФ, підписував договір про співпрацю з партією Владіміра Путіна «Єдіная Россія». А вже 2006 році, будучи лідером партії PIN, відвідував Москву де зустрічався з офіційними представниками РФ для «розвитку міждержавних взаємин».

Серед інших публічних осіб в Румунії за припинення постачання озброєнь Україні виступає і екс-перша ракетка світу румун Іліе Нестасе, що також має професійні зв’язки з РФ. Нестасе був членом оргкомітету російського тенісного турніру «Кубок Петра». Висловлював бажання переїхати до РФ слідом за французьким актором, відомим «путіністом» Жераром Депардьє. Варто зазначити, що кампанія з отриманням російського громадянства та переїздами до Росії західними «зірками», спортсменами та іншими публічними особами, розпочата після окупації Криму та нападу на Україну в 2014 році, мала ознаки спеціальної операції російських спецслужб з формування позитивного іміджу Росії.

Підрив військової допомоги Україні під прикриттям «прагнення миру»

Використання міжнародних рухів та організацій, які виступають «за мир» для проведення власних активних заходів широко використовувалося спецслужбами ще в часи СРСР. До прикладу, створена радянською Компартією Всесвітня рада миру, активно використовувалася для стримування США в ході «гонки озброєнь» під час Холодної Війни. В сучасній Росії спецслужби також широко використовують пацифістські рухи на Заході для прикриття вже власних операцій впливу, зокрема, операцій направлених на підрив військово-технічної допомоги Україні, як от в Німеччині, або в США вже після початку широкомастабного вторгення в 2022 році.

В Румунії також час від часу лунають заклики «до миру», але одночасно з вимогами зупинити військову допомогу Україні. Так, в серпні 2023 року в Бухаресті пройшов мітинг міжнародної організації Humanity for peace (Людство за мир), що має ознаки організації-прикриття російських спецслужб. Основною вимогою заходу стало припинення постачання озброєнь Україні. Одними із спонсорів Humanity for peace виступають Комуністична партія США та Інститут Шиллера, фундатори якого просувають аналогічний Кремлю порядок денний про «російський Крим та Донбас», про те, що «події в Бучі – це фейк», про «наявність свободи слова» лише в Росії й тому подібні.

Комуністична партія США та інші спонсори Humnaity for Peace. Фото з сайту організації

Окрім того, в березні 2022 року, в період кампанії звернень президента України до парламентарів країн Заходу метою яких серед іншого були заклики до постачання озброєнь, напередодні такого виступу в парламенті Румунії, депутат від Соціально-демократичної партії Даніель Гіце, заявив, що він «вийде з залу» і закликав до «миру, замість іміджевих кампаній воєнного часу». Даніель Гіце – колишній член заснованої на базі «уніоністського» руху ультраправої партії «Єдина Румунія», що має договір про партнерство з польською проросійською партією «Змяна», члени якої були «спостерігачами» на «референдумах» в Криму та на окупованому Донбасі в 2014, а її лідер Матеуш Піскорький заарештований в Польщі за шпигунство на користь РФ.

Спеціальні заходи впливу РФ з підриву українсько-румунських відносин

Особливої уваги в Румунії заслуговує також каманія, що має ознаки спеціальних заходів РФ направлених на підрив двосторонніх румунсько-українських взаємин, шляхом висунення територіальних претензій Україні щодо Буковини. В рамках цієї кампанії, як і в кампанії по підриву постачання Україні озброєнь, синхронізовані зусилля AUR та інших учасників, що мають власні зв’язки з Російською Федерацією та СРСР.

Так, у вересні 2022 року, екс-міністр закордонних справ Румунії, якого в AUR називали потенційним кандидатом від партії в президенти, Андрей Марга закликав до «поділу України між Росією, Угорщиною та Румунією та до «повернення Буковини в склад Румунії». За даними CNSAS (Нацрада з вивчення архівів безпеки) у 1977 році Андрей Марга був завербований Секурітате (Департамент держбезпеки комуністичної Румунії, створений спецслужбами СССР) із позивним «Хорія».

Документ-підтвердження вербування Андрея Марги комуністичною спецслужбою Секурітате

Заяву Марги підтримав лідер AUR Жорже Сіміон, зазначивши, що «Північна Буковина – це історична Румунія». Ці синхронізовані між собою заяви використав в рамках власної інформаційної операції російський Sputnik Romania. Вже в листопаді 2022 про ніби то наявність територіальних претензій у Румунії, Польщі та Угорщини до України заявив президент РФ Владімір Путін.

В рамках кампанії також задіяний наближений до AUR румунський олігарх Дан Войкулеску – в листопаді 2022 його телеканал Antena 3/CNN поширив соціологічне опитування, де 70% румун ніби то виступають за «повернення Буковини». За даними CNSAS Дан Войкулеску, як і Андрей Марга, в радянські часи був завербований Секурітате. Кодове ім’я Войкулеску – агент «Фелікс».

Окрім того, в березні 2023 року, вже згадана вище в кампанії з протидії постачанню озброєнь, румунська сенатор, лідер партії S.O.S. Діана Шошоака виступила з закликом розірвати договір з Україною про дружбу й кордон і анексувати Буковину та острів Зміїний, й подала відповідний законопроект. МЗС України ініціювало у відповідь накладення санкцій на Шошоаку за «загрозу національній безпеці». Ця заява, Шошоаки, як і заява Марги та Сіміона, підтримана російськими державними ЗМІ.

В рамках цієї кампанії задіяний також співголова AUR Клаудіу Тарзіу – в червні 2023 року він виступив в Сенаті з ініціативою вшанування хвилиною мовчання 83 річницю «окупації Північної Буковини».

Окремо в рамках активностей, що мають ознаки спеціальних заходів впливу РФ по підриву румунсько-українських відносин варто зазначити роботу порталу «Martusiirea Ortodoxa» (Православне віросповідання), засновник якого, румунський теолог Міхай-Сільвіу Кірілє, приймає участь в «антиекуменічних заходах» в Росії та є дописувачем порталу «Русская народная лінія». 24 квітня 2023 року, напередодні Великодня на порталі був опублікований матеріал в якому Північна Буковина ніби то перебуває під «гоніннями прозахідного українського режиму», а православні віряни в регіоні стають жертвами знищення справжньої церкви – забороненої нині в Україні Української православної церкви Московського патріархату.

Протидія транспортуванню українського зерна

Після виходу Росії з «зернової угоди», саме Румунія має стати ключовим партнером України з транзиту українського зерна – уряди двох держав підписали угоду про подвоєння об’ємів транзиту через румунську територію. Як зазначив румунський прем’єр-міністр Ніколае Чуке — заплановано, що 60% всього українського агроекпорту проходитиме через Румунію.

При цьому, представники партії AUR проводять активності, що мають ознаки спеціальних заходів впливу, направлених не лише на протидію імпорту української агропродукції до Румунії, а й на заборону її транзиту через територію країни.

Так, згідно з повідомленнями румунських ЗМІ, ще до підписання угоди між урядами України та Румунії, лідер AUR Жорже Сіміон виступив за заборону імпорту та транзиту українського зерна через румунську територію. В свою чергу, співголова партії, згаданий в рамках кампанії по підриву румунсько-українських взаємин, Клаудіу Тарзіу також висловився за те, що заходів з тимчасової призупинки українського імпорту «недостатньо» і наполягав на «забороні транзиту».

Ще до виходу РФ з «зернової угоди» інший депутат AUR Клаудіу Роман під час парламентських дебатів виступив із зверненням до інших парламентських політичних сил де розкритикував «перевагу транзиту українського зерна над румунським» в порті Констанци та заявив про «збитки, які несуть румунські фермери через українське зерно». Як відомо, саме порт Констанци став ключовим логістичним хабом під час першої «зернової кризи» в травні 2022 року, а вже в 2023 Європейська комісія запропонувала відповідні компенсації для румунських та польських фермерів.

Рух «уніоністів» та активні заходи проти Молдови

Як вже було згадано вище, політична партія AUR побудована на основі так званого руху «уніоністів», що виступає за «возз’єднання Молдови та Румунії». Цей рух використовується партією AUR також в рамках інших кампаній, що мають ознаки російських спеціальних заходів впливу, зокрема, в заходах з поляризації та дестабілізації молдовського суспільства, де 50% молдован виступають проти об’єднання з Румунією в одну країну, а також в заходах з підриву економічної допомоги уряду Майї Санду з боку Румунії.

Лідеру партії AUR Жорже Сіміону заборонений в’їзд в Молдову з 2016 року з «міркувань національної безпеки». При цьому, в 2023 році колишній прем’єр-міністр оборони Молдови Влад Філат, а також екс-міністр оборони Анатоль Шалару виступили із заявами про те, що Жорже Сіміон зустрічався в Чернівцях з агентом ФСБ Марком Ткачуком і реальною причиною заборони в’їзду стала «співпраця з російськими спецслужбами по дестабілізації Молдови». Факт зустрічі з агентом ФСБ Ткачуком підтвердив екс-начальник Головного управління розвідки України генерал-лейтенант Олександр Скіпальський.

Марк Ткачук

Попри те, що Жорже Сіміону в’їзд в Молдову заборонений, в країні діє філія його політичної сили – AUR Moldova, яка проводить активності, що мають ознаки спеціальних заходів впливу російських спецслужб. Так, в травні 2023 року AUR Moldova спільно з організацією Національна рада об’єднання провели контрдемонстрацію в Кишиневі проти Асамблеї «Європейська Молдова» Майі Санду, закликаючи до об’єднання двох держав шляхом проведення референдуму в Румунії та Молдові.

Раніше, 26 березня 2023 року згадана вище молдовська уніоністська організація Національна рада об’єднання провела в Кишиневі «Велике національне зібрання за об’єднання Румунії». Варто зазначити, що початок війни в Придністров’ї мав в основі саме спекуляції росіян довкола можливого об’єднання Молдови з Румунією.

Також, в рамках активностей, що мають ознаки російських спеціальних заходів з підриву економічної допомоги уряду Майї Санду, варто зазначити, що в грудні 2022 року лідер AUR Жорже Сіміон закликав румунський уряд зупинити будь яке фінансування молдовського уряду, назвавши таке фінансування «антирумунською діяльністю», що заважає об’єднанню Румунії та Молдови.

В 2014 році після зламу хакерською групою «Шалтай-Болтай» електронної пошти помічника Алєксандра Дугіна Григорія Гавриша, був опублікований список партнерів «Євразійського руху» в Румунії — перелік осіб, що зустрічалися з Дугіним особисто, або з представниками його штабу, та дали згоду взяти участь в інформаційній чи організаційній роботі «Євразійського руху». Прикметно, що половина цього списку – «уніоністи». До прикладу, співголова AUR Клаудіу Тарзіу, історик Мірча Догару, теолог Міхай-Андрей Алдеа, режисер і православний письменник Ден Пурік, філолог Йог Коя та інші.

Висновки

Сьогодні, за даними останніх румунських соціологічних опитувань, партія AUR має зростаючий рейтинг на рівні 20% (в порівнянні з 9% на парламентських виборах в 2019 році). Одночасно з подібними процесам в інших європейських державах, де посилюються електоральні позиції відкрито та приховано проросійських сил, посилення парламентських позицій та можлива участь в роботі румунської правлячої коаліції становить загрозу для системної військово-технічної допомоги Україні з боку Румунії, використання румунської території для транзиту західних озброєнь та гуманітарної Україні, а також, для румунсько-українських взаємин загалом.

Доповідь підготовлено в рамках спільного проекту Центру оборонних реформу та інформаційного агентства Guildhall з рослідування підривної діяльності російських спецслужб.

 

# # # # # #

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!