Інтерв’ю з генералом США Беном Ходжесом: Росіяни не зможуть вести війну на виснаження

Інформаційне агентство Guildhall поспілкувалося з екс-командувачем армії США в Європі генералом Беном Ходжесом та публікує повний текст інтерв’ю.

Про неспроможність російської армії вести війну на виснаження, необхідність суттєвого посилення санкцій проти Росії та забезпечення України необхідним озброєнням, зокрема системами протиповітряної, протиракетної оборони та авіацією.

Guildhall: Вітаю, пане генерал, дуже дякую вам за Ваш час. Це велика честь і ми дуже вдячні, що ви погодились прийняти наш дзвінок.

Бен Ходжес: Це привілей для мене. І я сподіваюсь, що ви та ваша сім’я в безпеці. Як я можу допомогти?

Guildhall: В нас є декілька запитань щодо санкційного тиску та питань військової підтримки України.

Бен Ходжес: Без проблем.

Guildhall: Отже, пане генерале, якщо дозволите, ті кроки, які Захід здійснив поти Росії, зокрема санкції, — чи достатньо цього? Чи все ж санкції мають бути посилені?

Бен Ходжес: Вони хороші, але їх недостатньо. Для мене незрозуміло, як США досі імпортують сиру нафту (з Росії — ред.)? Як може залишатись бодай один олігарх не під санкціями? Я цього не розумію. У нас в доступі ще багато всього, що ще можна зробити. Це вражаюче, як багато людей, як багато країн, як багато організацій приєднались до нас. Але цього (тиску  — ред.) має бути набагато більше і він потрібен негайно. Наскільки я можу оцінювати, опцій утримуватися (від санкційного тиску – ред.) просто немає.

Guildhall: Які санкції на вашу думку зараз будуть корисними? Я маю на увазі, які, наприклад, секторальні санкції можуть бути запроваджені? Зокрема, проти експорту-імпорту технологій, проти ядерних проєктів РФ? Які саме санкції потрібні, щоб зупинити цю війну?

Бен Ходжес:  (…) Я б звернув би увагу на будь що, що досі допомагає, наприклад, російському ВПК. Це треба негайно припинити. Єдине, що слід дозволити, це щось з медичної сфери та сфери охорони здоров’я для хворих людей. Але окрім цього, я й справді не уявляю, як ми можемо дозволити будь-якому олігарху чи будь-якому російському державному сектору далі отримувати прибутки.

Guildhall: Дякую за таку позицію. Інша проблема — так звана «безпольотна зона». З огляду на те, наскільки малоймовірно її запровадити, можливо, краще зосередитися на постачаннях в Україну систем протиповітряної оборони та авіації, у тому числі пострадянської? Ви підтримуєте цю позицію, я маю на увазі що нам потрібно зосередитися на отриманні ППО?

Бен Ходжес: Я змінив свою думку за останні кілька днів. Щодо безпольотної зони, ми повинні стати твердішими. Я не хочу, щоб ми стояли осторонь, поки росіяни вбивають українських мирних жителів, як ми це зробили в липні 1995 року, коли серби вбили 8 000 боснійських чоловіків і хлопців у Сребрениці. Я не хочу, щоб ми допустили повторення чогось на кшталт Сребрениці. Отже, я б сказав, що деякі речі гірші за ризик ескалації.

Guildhall: У той же час, яка ваша позиція щодо військової підтримки України, особливо в сфері протиповітряної оборони?

Бен Ходжес: Це саме те, про що я говорю. Ми повинні зробити більше. Знайти спосіб залучити авіацію, знайти спосіб отримати більше протиповітряної оборони, щоб збивати російські безпілотники, а також російські літаки. Ми не можемо стояти осторонь. Ви знаєте, сьогодні я розмовляв з чотирма різними жінками, професіоналками, двоє з них досі в Україні, інші дві – біженки. Я вважаю, що це просто неприйнятно, що ми не робимо більше. І я розумію, чому є небажання. Це через ризик ескалації. Але знову ж таки, це те про що я кажу, деякі речі гірші за ескалацію. Бачити, як вбивають мирних жителів, гірше за будь-який ризик ескалації.

Guildhall: Дякую вам. Розглядаючи це питання, ви знаєте, що багато з цих літаків і систем протиповітряної оборони, які нам потрібні, все ще перебувають на озброєнні країн колишнього Варшавського договору. Отже, інший варіант — терміново закуповувати ці системи у третіх країн, а також, в Азії, Африці та Латинській Америці. Що ви думаєте про це?

Бен Ходжес: Я б підтримав такий крок. І я знаю, що Сполучені Штати вивчають цю можливість. Інші багаті країни, такі як Німеччина, також могли б це зробити, повинні це зробити. Те, що я чув, сказав секретар Блінкен: існує ймовірність того, що польські МіГи відправляться в Україну, а потім США нададуть Польщі F-16 на заміну. Я думаю, що це теж добре. Я просто не знаю, чи достатньо українських пілотів, які підготовлені для польотів, і я також знаю, що польські МіГи модернізовані. Тож мають бути проведені відповідні тренінги. Пілот не може просто сісти в літак, як хтось сідає в машину. Для цього має бути навчальний пакет. Крім того, ми повинні захищати авіабази, з яких вони б злітали. Отже, це не тільки літаки, є й інші речі, які повинні бути забезпечені, щоб це було ефективно. Але мені подобається ця ідея, тому що це дало б Україні можливість не тільки вразити ці великі логістичні конвої, що було б дуже корисно, але й ударити по російських військово-морських базах. Я маю на увазі, що Чорноморський флот має відчувати себе дуже некомфортно,  відчувати, що їхні бази та об’єкти технічного обслуговування можуть постраждати. Або той великий міст, що з’єднує Росію з півостровом Крим. Я вважаю, що цей міст має впасти.

Guildhall: Генерале, здається, у нас багато роботи.

Бен Ходжес: Так, є чим зайнятися. Але знаєте що, я оптиміст, тому що росіяни демонструють велику вразливість, велику слабкість, і я не думаю, що в них достатньо людей, щоб вести цю війну на виснаження. І я не впевнений, що у них також вистачить боєприпасів. Логістичний виклик для України менший, ніж для росіян. І наша логістика з кожним днем стає все більшою і міцнішою. Нам потрібно більше. Це має бути схожим на берлінську авіаблокаду, але вже значно покращену. Але ви знаєте, що логістика США найкраща у світі, і я думаю, що ми будемо рухатися швидко та впевнено.

Guildhall: Схоже, друга за потужністю армія світу виявилася черговим російським фейком. Сер, з вашої точки зору та на основі вашого досвіду, як ми можемо виграти, які це мають бути кроки? Наприклад, економічний терор, військова підтримка України, що ще?

Бен Ходжес: Це буде комбінацією засобів. Перш за все, українські воїни та мирні жителі мають продовжувати воювати так, як вони це роблять зараз. Розумно, витривало, винахідливо. Вони повинні змусити росіян дійсно заплатити величезну ціну. Це те, що я бачив протягом останніх 10 днів. Ви ж бачите, що українські територіальні сили стають сильнішими. Так що це номер один. По-друге, США та інші країни повинні розпочати берлінський «авіаліфт» (покращити логістику – ред.), збільшуючи швидкість і кількість необхідних матеріалів, включаючи протибалістичні ракети, зенітні ракети. І номер три: ми повинні якось закрити небо. Нам потрібно знайти спосіб вибити російські літаки та безпілотники з полів над українськими військами, а також з українських міст та мирного населення. А потім номер чотири, це економічні санкції та дипломатична війна – все це має посилюватись, як вода під час повені повені поза дамбою. Ми повинні просто продовжувати нарощувати тиск, тиснути і тиснути. Я думаю, що п’ята складова – це інформація. Ми повинні якось донести інформацію до людей всередині Росії та Білорусі. Пересічний росіянин не розуміє, що зараз відбувається. Перше квітня – це наступний день призову в Росії, тоді починається нова хвиля призову. Протягом наступних трьох тижнів ми повинні запустити безперервну комунікацію всередині Росії, розповідаючи мамам і батькам, що їхній син, який є військовозобов’язаним, збирається воювати проти своїх побратимів-слов’ян у незаконній війні. Війні, в якій загинули тисячі з них. Чи це те, чого вони дійсно хочуть? Ми повинні переконатися, що вони розуміють, що відбувається.

Guildhall: Знаєте, якщо говорити про інформування російського суспільства, то закриття Facebook і Twitter в Росії — це божевілля. З цією забороною ми втратили ці канали зв’язку з ними.

Бен Ходжес: Але ще є люди, які можуть зрозуміти, як це зробити. У нас кібер та інформаційні можливості краще, ніж у росіян, тому ми повинні використовувати їх і з’ясувати, як достукатися до росіян. Ми можемо це зробити.

Слухайте аудіозапис інтерв’ю з генералом Беном Ходжесом на .

Бен Ходжес, генерал армії США та керівник програми стратегічних досліджень у Центрі аналізу європейської політики.

# # # # # # # # #

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!