У закликах деяких кандидатів в президенти чітко прослідковуються російські наративи — експерт

Російська Федерація застосовує низку тактичних інструментів негативного впливу на виборчий процес в Україні. Напрями, за якими російський наратив інфільтрується до українського суспільно-політичного порядку денного озвучив виконавчий директор Центру суспільних відносин Євген Магда на прес-конференції «Російське втручання в українські вибори – сценарії та інструменти» в ІА GuildHall.

Більшість меседжів прослідковуються в передвиборчих програмах і закликах деяких кандидатів в президенти України, повідомив експерт.

Ними є, зокрема:

  1. Заклики до миру за будь-яку ціну.
  2. Пропозиції щодо фактичної федералізації України.
  3. Ініціативи про прямі переговори з незаконними військовими формуваннями в Донецьку і Луганську.
  4. Наголошення на безперспективності європейської і євроатлантичної інтеграції України попри ухвалення відповідних змін до Конституції.

“Також слід відзначити участь проросійських організацій у виборчому процесі і використання агентів впливу, які особливо зараз активно будуть мімікрувати під патріотів”, — заявив український політолог, наголосивши про випадок в Дніпрі, де місцеву виборчу комісію на певний час очолив представник «Союзу радянських офіцерів». Пізніше його відкликали.

“Але, як кажуть у відомому анекдоті: «Ложечки знайшлись, але осад залишився». Звичайно, що на керівних посадах 30-ти тисяч дільниць не можуть бути представники російських організацій. Факт лишається фактом. Не треба бути просунутим політичним аналітиком, щоб усвідомлювати, що за 5 років після анексії Криму люди в футболках «Путин — лучший президент» або в «будьоновках», не будуть користуватися підтримкою на вулицях Києва, Львова, Харкова, інших українських міст. Тому, відповідно, є певна інша мімікрія, яку ви теж можете бачити буквально, так би мовити, в Україні в режимі реального часу”, — повідомив Євген Магда.

Експерти відзначили системне негативне висвітлення подій в Україні російськими медіа (федеральними медіа), причому, як зазначається фахівцями в програмі «60 минут», ситуація в Україні — це провідна тема. А це телевізійна програма, таке ток-шоу суспільного інтересу, і, відповідно, має достатньо великий резонанс.

Для Росії ціна українських виборів є надзвичайно високою. На думку експерта, з метою створення максимальної ілюзії нелегітимності українських виборів, фейковим нападам будуть піддані виборчі комісії на всіх рівнях. Шляхом показових підкупів і фальсифікацій, провокування масових заворушень, навіть можливого здійснення терористичних актів, Російська Федерація намагатиметься продемонструвати Заходу “неспроможність” України провести демократичні вибори.

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!