Росія розгорнула ряд інформаційних кампаній проти українських виборів і готується до інтервенції — експерти

Російська Федерація веде ряд інформаційних кампаній, спрямованих на формування бажаного для неї політичного ландшафту під час президентських виборів в Україні а також на створення передумов для інтервенції. Про це заявив керівник Центру оборонних реформ Олександр Данилюк під час брифінгу в інформаційній агенції GuildHall.

Одразу декілька кампаній працюють на наратив по делегітимізації українських виборів, тобто підрив довіри до результатів виборів як серед українців так і серед міжнародної спільноти. «В делегітимізації політичного процесу бере участь як значна кількість українських суб’єктів, так і суб’єктів в РФ. Нами виявлена велика кількість інтервенцій, спрямованих на те, щоб сформувати уявлення про ці вибори як про такі, які не відповідають демократичним стандартам», — заявив Данилюк.

Данилюк зауважив, що одним з основних меседжів цього наративу є меседж про підкуп виборців, а саме звинувачення кандидатів у організації так званих «виборчих пірамід». На думку експертів, це не є підкупом, тому що підкуп означає отримання виборцем коштів за голосування за того чи іншого кандидата: «Має місце задіювання на оплатній основі значної кількості агітаторів і членів виборчих комісій, хоча така практика є звичайною не лише для України, а і для європейських держав, і ніколи це не розглядалося як підкуп цих виборців. На нашу думку це маніпуляція, в якій, на превеликий жаль, беруть участь і українські урядові структури».

На думку експертів, у цій кампанії ефективно використана методика рефлексивного контролю. Фактично українські суб’єкти, реагуючи на подразники, підтримують цей меседж, включаючи його у власну контрагітацію проти основних конкурентів. «Ми не будемо називати прізвища кандидатів, але я думаю ви самі це бачили, коли спочатку МВС оприлюднило інформацію про «підкупну піраміду» одного з головних кандидатів на виборах, а через невеликий проміжок часу аналогічна позиція була з боку СБУ. Ні одні ні інші не мають під собою правових передумов, але має місце серйозний вплив на електоральну поведінку виборців», — зауважив керівник Центру оборонних реформ.

Експерти переконані, що тема з підкупом виборців буде зберігатися і попереджають про можливість інтервенцій на тему використання вимушених переселенців для фальсифікацій, позаяк ще рік тому були зафіксовані спроби зареєструвати переселенців як спосіб фальсифікації виборів.

Також експерти помітили ознаки активних заходів в діях певних ультра-патріотичних організацій, направлених на створення у оглядачів враження, що вибори не лише не є чесними, але і не є вільними. Мова йде про вандалізм по відношенню до зовнішньої реклами проросійських політичних сил в Черкасах та Харкові а також публічні погрози щодо розміщення такої реклами. Випадки фактично були створенням інформаційних приводів і носили точковий характер, що дозволяє віднести їх до активних заходів.

«Було достатньо зняти кілька відеороліків зі знищенням сітілайтів у Харкові і зробити декілька заяв щодо вимоги зняти політичну рекламу проросійських сил в кількох інших обласних центрах для того, щоб ця інформація була розтиражована окремими ЗМІ в Україні і отримала серйозне поширення в самій РФ», — зауважив Данилюк.

На думку експертів, такі дії створюють передумови для силового розвитку ситуації, оскільки насильство може бути нарощено і застосовано безпосередньо в день виборів, що дозволить звинуватити ці ультра-патріотичні організації не лише в тиску на учасників перегонів, але  і в тиску на виборців і навіть зриву голосування на окремих дільницях.

«Це є серйозною загрозою, тому що може виступити передумовою для розгортання як прямої військової агресії зі сторони РФ і служити виправданням для так званої «гуманітарної інтервенції», або прикритої інтервенції, яка буде здійснюватися з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей під виглядом наступу так званих бойовиків «ДНР» і «ЛНР»», — заявив Данилюк.

Найбільш небезпечними регіонами експерти вважають Маріуполь і ті райони Донецької і Луганської областей, через які проходить заблокований Україною Північно-Кримський канал, гостро необхідний РФ для водопостачання Криму. А також місто Харків і Харківська область, які мають стратегічне значення для РФ.

«На підтримку нашої гіпотези говорять заяви урядових структур РФ, в тому числі пана Патрушева, які системно, з нарощуванням інтенсивності, говорять про «зростання нацистської загрози» в Україні і що це є наслідком ігнорування цієї проблеми з боку європейських та американських партнерів. Це меседж, який йде не лише на внутрішній вжиток, а й на формування необхідної опінії серед західних урядових кіл та населення країн ЄС та НАТО», — відмітив Данилюк.

Окрім того експерти спостерігають за розвитком низки кампаній, направлених на зниження підтримки кількох кандидатів, які донедавна вважалися лідерами перегонів. «Якщо ми говоримо про достатньо чутливу наразі кампанію пов’язану з вбивством Катерини Гандзюк, ми бачимо, що ця кампанія системно використовується для зниження підтримки, як Порошенко, так і Тимошенко. Ми не знаємо наскільки там Мангер, Гордєєв, Ярощук мають реальну причетність до цієї справи, але водночас складно заперечувати те, що їхня ймовірна причетність до цієї справи системно використовується для ведення активних заходів, направлених на пониження оцінки вище згаданих кандидатів», — заявив Данилюк.

Експерти проаналізували вплив двох розслідувань, оприлюднених Денисом Бігусом. Одне з них відносно можливих зловживань співробітниками Укроборонпрому та родичами заступника секретаря РНБО Гладковського в використанні для власного збагачення коштів державного бюджету, які йшли на закупівлю в РФ деталей необхідних для відновлення української військової техніки. «Ми не можемо стверджувати, що такі факти не мали місця, нам цього не відомо. Для нього треба спілкуватися з правоохоронними органами в власне в процесуальному введені в якому зараз знаходяться ці кримінальні справи. Водночас те, що ця справа стала предметом дослідження і була оприлюднена саме сьогодні, безумовно, є інтервенцією направленою на пониження підтримки Петра Порошенка. Причому вибрана вона була не даремно, позаяк, фактично йде такий серйозний інформаційний удар по одній із складових його виборчої тріади, а саме по армії, тобто те, що власне Порошенко вважає однією із своїх основних заслуг, це збільшення обороноздатності України за останні 5 років. Тобто це серйозно вибиває аргументи в цьому напрямку», — вважає Олександр Данилюк.

«Наступне розслідування, яке було оприлюднено Бігусом, так само підтверджує нашу гіпотезі, щодо того, що ці активні заходи направлені на пониження рейтингів, як Порошенко, так і Тимошенко. Тому що це розслідування стосується використання якихось підставних осіб для фінансування «Батьківщини», переконані, що ймовірно така практика мала місце, водночас, так само, як і у випадку з оплатою агітаторів та членів виборчих комісій, мусимо констатувати, що така практика є звичайною для українського політикуму і переконані, що інші політичні сили, на жаль, не можуть продемонструвати транспарентності в надходженнях до своїх політичних сил – перше. Друге – так само, як і у випадку з розслідуванням по молодшому Гладковському, можемо говорити про те, що актуальність цього розслідування викликає сумніви, позаяк, стосується процесів, які відбувалися більше року тому. І ще раз хочу сказати, носять звичайний характер, хочу нагадати, що по справі з паном Гладковським всі факти так само стосуються 16-17 років, водночас є на сьогоднішній день предметом діючих і в військовій прокуратурі  і в НАБУ розслідувань, тому пояснення іншого, окрім як вплив на електоральну поведінку, на жаль, ми не знаходимо», — зауважив експерт.

Як справа Катерини Гандзюк, так і розслідування Дениса Бігуса синхронно б’ють по двом кандидатам, вважають експерти та попереджають про загрозу серйозної силової провокації. «За нашою інформацією може готуватися напад, замах, або, можливо навіть вбивство когось із опозиційних політиків або громадських активістів. Тому виходячи з логіки того що ми сьогодні говорили, очевидно що це мають бути активісти причетні до якоїсь із цих трьох вищезгаданих кампаній –  тому що в такому випадку, як і в справі Катерини Гандзюк, можна буде говорити про те, що підозрюваних є двоє. Тобто ті, хто був фігурантами цих розслідувань і скандалів», — заявив Олександр Данилюк.

Только главные новости в нашем Telegram, Facebook и GoogleNews!